Motywacje versus korzyści CSR z perspektywy polskich spółek giełdowych: CSR motivations vs. benefits according to Polish listed companies - Skrzypek, Elżbieta; Saadi, Nella (Management and Administration Journal, 2021)
Społeczna odpowiedzialność biznesu cieszy się rosnącym zainteresowaniem w Polsce. Szczególnie dynamiczny rozwój można zauważyć od 2009 roku, kiedy na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie pojawił się indeks społecznie odpowiedzialnych spółek – indeks RESPECT. Spółki posiadające strategię CSR uzyskują wiele korzyści ze społecznie odpowiedzialnej działalności, wiele z nich stanowiło motywację do wdrożenia strategii CSR, jednakże nie wszystkie korzyści zostaływ pełni osiągnięte.