Osobowość publicznoprawna w świetle statusu prawnego Kościoła katolickiego w II RP: The public-legal entity in the light of the legal character of the Catholic Church in the Second Polish Republic - Krawczyk, Paweł (Management and Administration Journal, 2021)
Od lat trwa dyskusja nad przywróceniem do polskiego porządku prawnego poję-cia osobowości publicznoprawnej. Jednocześnie pojęcie to ciągle wydaje się niejasne, problematyczne, a jego zasadność dyskusyjna. Pomocne w rozwiązaniu powyższych kwestii możebyć odwołanie się do poglądów międzywojennej doktryny prawa, która przy wykorzystaniu tejkonstrukcji prawnej definiowała charakter prawny Kościoła katolickiego w II RP, poddając jąprzy tym gruntownej analizie.