Logistyka transportu w rolnictwie - Kuziemska, Beata; Trębicka, Joanna; Pieniak-Lendzion, Krystyna (Management and Administration Journal, 2019)
Transport w sektorze rolniczym to transport specyficzny zarówno ze względu na przewożone ładunki (inwentarz żywy, towary szybko psujące się), jak też i cykliczność i drogi transportowe (często polne). Jego prawidłowe funkcjonowanie to nie tylko płynność przewozów, ale również ograniczenie kosztów, ponieważ według szacunków może on stanowić nawet 50% całkowitych kosztów produkcji tego sektora. Dobre środki transportu wewnętrznego (wewnątrz obszaru należącego do gospodarstwa) i zewnętrznego (poza gospodarstwem), gwarantują płynność przewozów surowców roślinnych (owoce i warzywa), oraz żywego inwentarza, co zmusza rolników do zakupu ciągników rolniczych spełniających określone wymogi techniczne, ale w dużym stopniu poprawia jakość transportu w gospodarstwie