Czynniki wpływające na akceptację szarej strefy w społeczeństwie - Szarek, Stanisław; Okliński, Damian (Management and Administration Journal, 2019)
Celem artykułu było zbadanie stopnia akceptacji szarej strefy w społeczeństwie. Przeprowadzono badania ankietowe dotyczące czynników wpływających na poziom akceptacji tej strefy w społeczeństwie. Stwierdzono, że wraz z wiekiem wzrasta stopień akceptacji szarej strefy. Mężczyźni częściej niż kobiety przyzwalają na istnienie tej strefy. Ludzie zamieszkujący większe miasta w mniejszym stopniu tolerują szarą strefę niż mieszkańcy małych miejscowości. Zaobserwowano zmniejszenie akceptacji dla szarej strefy wraz z liczbą posiadanego rodzeństwa. Pozytywnie zweryfikowano hipotezę, że osoby deklarujące się jako wierzące i praktykujące w mniejszym stopniu akceptują szarą strefę niż osoby wierzące niepraktykujące oraz osoby niewierzące.