Rozwój przedsiębiorczości na terenach wiejskich województwa mazowieckiego - Niewęgłowski, Marek; Klepacka-Dunajko, Izabela; Dunajko, Damian (Management and Administration Journal, 2019)
W opracowaniu przedstawiono wyniki badań dotyczących związku pomiędzy wartością wskaźnika przedsiębiorczości gmin wiejskich i miejsko-wiejskich województwa mazowieckiego a odległością tych gmin od ośrodków gospodarczych. Przyjęto, że głównymi ośrodkami gospodarczymi województwa są miasta powiatowe – Ciechanów, Mława, Płońsk, Pułtusk, Żuromin, Maków Mazowiecki, Ostrołęka, Ostrów Mazowiecka, Przasnysz, Wyszków, Białobrzegi, Kozienice, Lipsko, Przysucha, Radom, Szydłowiec, Zwoleń, Garwolin, Legionowo, Mińsk Mazowiecki, Nowy Dwór Mazowiecki, Otwock, Wołomin, Grodzisk Mazowiecki, Grójec, Piaseczno, Pruszków, Sochaczew, Ożarów Mazowiecki, Żyrardów, Gostynin, Płock, Sierpc, Łosice, Siedlce, Sokołów Podlaski, Węgrów. Wskaźnik przedsiębiorczości został określony jako liczba podmiotów gospodarczych zarejestrowanych w systemie REGON w przeliczeniu na 10 tysięcy ludności w wieku produkcyjnym. Za odległości gmin wiejskich od ośrodków gospodarczych przyjęto najkrótsze odległości drogowe. Stwierdzono, że występuje statystyczna zależność między wartością wskaźnika przedsiębiorczości w gminie wiejskiej a jej odległością od ośrodka gospodarczego.