Przedsiębiorczość w sektorze MSP – źródłem informacji w procesie formułowania strategii zatrudnienia w organizacji - Multan, Ewa; Rak, Anna Maria (Management and Administration Journal, 2019)
W gospodarce opartej na wiedzy kapitał ludzki, określany współcześnie jako wartościowy zasób, który dostarcza organizacji wymiernych korzyści, stanowi źródło jej przyszłych dochodów i kanwę konkurencyjności. Menedżerowie, aby pozyskać cenny kapitał, dokonują przemyślanych i celowych działań, które przekładają się na realizację strategii zatrudnienia. Jednym z elementów procesu formułowania strategii zatrudnienia jest analiza rynków pracy prowadzona tak po stronie podażowej, jak i popytowej. Informacje pozyskiwane przez pracodawców na temat rynku pracobiorców mogą dotyczyć np.: przedsiębiorczości, wielkości zatrudnienia i przychodów generowanych do gospodarki, kreowania nowych miejsc pracy, które to informacje sukcesywnie gromadzi m.in. Główny Urząd Statystyczny (GUS). W niniejszym opracowaniu przedsiębiorczość w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw zostanie omówiona w odniesieniu do procesu formułowania strategii zatrudnienia. Ocena sytuacji na rynku, prowadzona z uwzględnieniem możliwości pozyskania pracowników o kluczowych dla organizacji kompetencjach, jaką niewątpliwie stanowi przedsiębiorczość, jest zgodna z Europejską Strategią Zatrudnienia, Strategią „EUROPA 2020”, strategią lizbońską i rekomendacjami Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP). Podstawowym celem opracowania było rozpoznanie skali zjawiska przedsiębiorczości w sektorze MSP w Polsce oraz przeprowadzenie jego analizy w kontekście procesu formułowania strategii zatrudnienia.