Prakseologiczne aspekty jakości zarządzania kryzysowego - Filipek, Agnieszka (Management and Administration Journal, 2019)
Tekst przedstawia system zarządzania kryzysowego w ujęciu prawnym i w oparciu o literaturę przedmiotu. Ukazuje interpretacje pojęć takich jak: zarządzanie kryzysowe, sytuacja kryzysowa, kryzys. Treść w szczególności koncentruje się na prakseologicznym ujęciu jakości wraz z analizą jej istotnych wyznaczników. Do wyznaczników tych zaliczono: sprawność, w zakres której polska szkoła prakseologii zalicza np. skuteczność, ekonomiczność, efektywność. Tekst charakteryzuje te walory także z punktu widzenia literatury nowszej. Autorka akcentuje rolę, jaką może pełnić kultura bezpieczeństwa w doskonaleniu funkcjonowania systemu zarządzania kryzysowego.