Międzynarodowe rozwiązania logistyczne w Polsce - Fiedorowicz, Kazimierz; Fiedorowicz, Jakub (Management and Administration Journal, 2019)
Przedstawiono propozycje rozwiązań dotyczących poprawy obsługi logistycznej wymiany Polski z dalekimi rynkami. Dzięki poprawie tej obsługi obroty handlowe Polski będą mogły wzrastać. Propozycje te dotyczą wspólnych polsko-ukraińskich rozwiązań zakresu obsługi logistycznej, rozbudowy zdolności obsługi logistycznej w rejonie Zatoki Gdańskiej, nowych rozwiązań w logistyce lotniczej, funkcjonowania „Jedwabnego Szlaku”, upowszechnienia intermodalności w gospodarce oraz tworzenia w świecie centrów obsługi logistycznej. Dzięki wprowadzaniu rozwiązań usprawniających obsługę logistyczną powstanie szansa na zwiększenie wymiany na dalekie rynki. Przez to zwiększy się kontrybucja salda wymiany do dochodu narodowego w Polsce. Pozwoli to uniknąć zagrożenia pułapką średniego dochodu.