Transport koni jako element międzynarodowych zawodów hippicznych – uwarunkowania organizacyjne - Wincewicz-Bosy, Marta (Management and Administration Journal, 2019)
Celem artykułu jest przedstawienie uwarunkowań organizacyjnych i technicznych wpływających na logistyczny system przemieszczania koni biorących udział w międzynarodowych zawodach hippicznych. Artykuł powstał na podstawie analizy obowiązujących aktów prawnych, publikacji literaturowych i informacji udostępnionych przez Międzynarodową Federację Jeździecką (FEI), a także obserwacji i doświadczeń własnych autorki. Zaprezentowane w artykule rozważania stanowią próbę nie tylko wskazania obowiązujących rozwiązań i standardów w systemie transportu koni pomiędzy państwami członkowskimi, w związku z uczestnictwem w międzynarodowych zawodach hippicznych, ale są także próbą przybliżenia ich podmiotom zainteresowanym – a zwłaszcza uczestnikom tych przedsięwzięć.