Jednolity Plik Kontrolny jako nowa instytucja polskiego prawa podatkowego - Zychowicz, Anna (Management and Administration Journal, 2025)
Jednolity Plik Kontrolny w polskim prawie obowiązuje od 2016 roku w przypadku dużych przedsiębiorstw oraz od 2017 roku w odniesieniu do małych i średnich przedsiębiorstw. Służy on między innymi do przekazywania ewidencji zakupu i sprzedaży VAT w przedsiębiorstwach. Jest bardzo ważną zmianą, ponieważ pozwala na dokładniejszą kontrolę oraz uszczelnienie systemu podatkowego, jak też niesie korzyści dla samych przedsiębiorców.