Marka jako ważny element marketingu - Skrzypek, Elżbieta; Pinzaru, Florina (Management and Administration Journal, 2019)
W warunkach zmiennego i konkurencyjnego rynku posiadanie przez przedsiębiorstwo silnej marki umożliwia osiągnięcie i utrzymanie przewagi konkurencyjnej. Silną markę, o wysokim kapitale, wyróżnia lojalność wobec marki, świadomość i pozytywne skojarzenia związane z marką oraz postrzegana jakość. Posiadanie przez przedsiębiorstwo silnej marki jest szczególnie istotne w sytuacji, gdy uczestnicy rynku oferują podobne produkty o zbliżonych cechach. Kapitał marki obejmuje czynniki wpływające na wartość marki i jej udział w tworzeniu wartości. Rozpatrywany jest on z finansowego i marketingowego punktu widzenia. Wysoki kapitał marki przynosi wymierne korzyści przedsiębiorstwu i klientowi i stanowi dla nich wartość. Słowa kluczowe: , ,