Podnoszenie kwalifikacji pracowników gminnych placówek oświatowych - Kozłowski, Andrzej J.; Czaplicka-Kozłowska, Iwona Z. (Management and Administration Journal, 2019)
System samorządu terytorialnego, ukształtowany w Polsce po 1989 roku, zmierzał nie tylko do upodmiotowienia obywateli, ale też do podniesienia efektywności wykorzystania zasobów pozostających w dyspozycji państwa na każdym szczeblu w strukturze zarządzania publicznego. Proces decentralizacji, opierający się na zasadzie subsydiarności, z założenia zmierzał przede wszystkim do podniesienia kwalifikacji i wzmocnienia potencjału intelektualnego społeczeństwa. To dlatego oświatę w jej wymiarze przedszkolnym i podstawowym, a następnie gimnazjalnym przypisano, jako zadanie własne, samorządom gminnym, powiatom zaś szkoły średnie, a samorządom województw państwowe wyższe szkoły zawodowe. Wraz z decentralizacją zadań oświatowych na gminy nałożono obowiązek stworzenia spójnego i sprawnego systemu kształcenia opierającego się na wykwalifikowanej kadrze nauczycieli i pracowników administracji oświatowej. Problem badawczy w opracowaniu odniesiono do kwalifikacji, a szczególnie możliwości ich podnoszenia przez pracowników gminnej oświaty. Jako cel przyjęto ocenę stanu kwalifikacji pracowników gminnej oświaty i zaproponowanie działań sprzyjających podniesieniu kwalifikacji pracowników lokalnej oświaty. Przeprowadzone badania jakościowe dowiodły, że w ocenie tylko połowy badanych pracownicy oświaty gminnej na Warmii i Mazurach podnoszą swoje kwalifikacje, a pozostali badani albo nie mają wiedzy na ten temat, albo twierdzą, że kwalifikacje te nie poprawiają się.