Obszary inteligentnych specjalizacji jako potencjał dla rozwoju województwa lubuskiego - Jakubowski, Edward (Management and Administration Journal, 2019)
W nowej perspektywie finansowej UE 2014-2020 regionalne strategie badań i innowacji na rzecz inteligentnych specjalizacji oraz ich realizacja odgrywa istotne znaczenie dla pobudzenia rozwoju regionów, jakimi są województwa. Inteligentne specjalizacje służą podnoszeniu pozycji konkurencyjności regionu, które mają sie przełożyć na trwałość rozwoju. Niniejsza publikacja przedstawia obszary inteligentnych specjalizacji województwa lubuskiego, które w perspektywie 2014-2020 będą jednym z aspektów stałego rozwoju regionalnego.