Zarządzanie dochodem osobistym gospodarstw domowych - Paluch, Agata; Kurovs, Jevgenijs (Management and Administration Journal, 2019)
Niniejsza publikacja przedstawia rolę, jaką odgrywa edukacja ekonomiczna w zarządzaniu dochodem osobistym gospodarstw domowych. W pracy przedstawiono istotę gromadzenia oszczędności przez poszczególnych członków gospodarstw domowych oraz ich inwestowania w odpowiednie instrumenty finansowe. Zaprezentowano także trendy związane ze świadomością finansową Polaków oraz dane empiryczne z 2015 roku dotyczące sytuacji gospodarstw domowych. Opracowanie przedstawia główne pojęcia związane z finansami gospodarstw domowych. Wskazano także na potrzebę edukacji finansowej już od pierwszych lat nauki szkolnej.