Wybrane zmiany w podatkach dochodowych w 2017 roku - Zychowicz , Anna (Management and Administration Journal, 2017)
Wprowadzone zmiany w podatku dochodowym od osób fizycznych oraz podatku dochodowym od osób prawnych precyzują dotychczasowe regulacje w odniesieniu do tych podatków, eliminują też wątpliwości interpretacyjne, które mogły prowadzić do unikania opodatkowania części dochodów oraz uszczelniają system podatkowy. W przypadku podatku dochodowego od osób fizycznych są zmiany w kwocie wolnej od podatku oraz odnośnie udziału osób fizycznych w spółkach i osiąganych przez nich dochodów. W podatku dochodowym od osób prawnych zmiany wiążą się głównie ze stawką podatku dochodowego od osób prawnych będących małymi podatnikami. Są to bardzo ważne zmiany dla polskiego systemu podatkowego. (abstrakt oryginalny)