Analiza kolejowych przewozów intermodalnych w Polsce w latach 2010-1016 - Piszcz , Anna (Management and Administration Journal, 2017)
W ostatnich latach zauważalny jest rozwój transportu intermodalnego w Polsce. Najczęściej wykorzystywane są przewozy szynowo-drogowe. Transport intermodalny wciąż boryka się z wieloma barierami jednak coraz lepszy stan infrastruktury i polityka Unii Europejskiej, która kreuje zrównoważony transport wpływa pozytywne na wzrost komodalności transportu. Celem opracowania jest analiza funkcjonowania kolejowych przewozów intermodalnych w Polsce w latach 2010-2016. Dokonano także prognozy rozwoju dla tego typu technologii przewozu. (abstrakt oryginalny)