Zintegrowane Inwestycje Terytorialne jako nowy instrument podejścia terytorialnego w polityce regionalnej - Sługocki , Waldemar (Management and Administration Journal, 2017)
Artykuł poświęcony jest ewolucji polityki spójności Unii Europejskiej, której fundamentalnym celem jest zwiększanie spójności społecznej i ekonomicznej krajów członkowskich, w tym jej zmianom jakie zaszły w perspektywie 2014-2020. Ponieważ w tej perspektywie, w wyniku szeregu przeprowadzonych badań i analiz zaproponowano jej zmianę poprzez nadanie jej terytorialnego wymiaru uwzględniającego wykorzystanie potencjałów endogenicznych i specyfiki poszczególnych terytoriów. Zaproponowane zmiany powinny przyczynić się do pełniejszego wykorzystania potencjałów na rzecz efektywniejszego kreowania wzrostu, zatrudnienia i spójności. Nowym instrumentem rozwoju wykreowanym na poziomie Unii Europejskiej, implementowanym także w Polsce, stały się Zintegrowane Inwestycje Terytorialne jako element nowego paradygmatu polityki regionalnej. W pracy przybliżono również podstawowe pojęcia i definicje, które pozwoliły na określenie nowego wymiaru polityki regionalnej wraz z uwzględnieniem jej ewolucji i oddziaływania na otoczenie