Strategiczna Karta Wyników odpowiedzią na aktualne wyzwania strategiczne : przeżytek czy nowa jakość? - Mulawa , Magdalena (Management and Administration Journal, 2017)
Dynamicznie zmieniające się uwarunkowania współczesnej gospodarki wytyczają przed podmiotami gospodarczymi wciąż nowe wyzwania. Pojawiają się tym samym kolejne koncepcje strategiczne, a wraz z nimi metody wspierające wzrost efektywności procesów zachodzących w przedsiębiorstwie, zgodnych z opracowaną wcześniej strategią. Artykuł poświęcony jest ukazaniu aktualności problemów związanych z wdrożeniem i kontrolą strategiczną traktowanych jako główne wyzwania strategiczne. Ponadto przedmiotem rozważań jest koncepcja Strategicznej Karty Wyników i kierunki jej wykorzystania w zarządzaniu przedsiębiorstwem. Karta ukazana jest jako narzędzie wielowymiarowe i ponadczasowe, o dużym potencjalne dalszego rozwoju w obszarze wsparcia działań strategicznych przedsiębiorstw