Bankowość elektroniczna jako nowoczesny kanał dystrybucji usług bankowych: Electronic banking as a modern channel distribution of banking services - Cołoś, Ilona (Management and Administration Journal, 2021)
Ciągłe zmiany zachodzące w dynamicznie rozwijającej się gospodarce rynkowej wymuszają na przedsiębiorstwach stosowanie coraz to nowszych i „inteligentniejszych” technologii. Postęp ten nie ominął również instytucji finansowych i oferowanych przez nie usług. Gwałtowne zapotrzebowanie na nowoczesne usługi wywołało zmiany w ofercie banków, które zdając sobie sprawę z konsumenckiego i coraz szybszego tempa życia musiały wprowadzić produkty mające charakter innowacji bankowych. By sprostać rosnącej konkurencji prześcigają się w skomputeryzowaniu asortymentu oraz unowocześnianiu kanałów dystrybucji swoich usług. Podstawą stało się wykorzystywanie takich narzędzi, jak Internet, telefon czy telewizja. Celem artykułu jest zaprezentowanie współczesnych form bankowości elektronicznej oraz korzyści z nich płynących dla odbiorców. Omówiono także nowoczesne formy zabezpieczenia danych klientów oraz wykonywanych przez nich transakcji.