Rozwój technologii w zakresie utylizacji odpadów komunalnych: Development of technology in regard to municipal wastes utilization - Jankowski, Kazimierz; Kaczorek, Anna; Wiśniewska-Kadżajan, Beata; Malinowska, Elżbieta; Wyrębek, Henryk (Management and Administration Journal, 2021)
Rozwój cywilizacyjny oraz stały wzrost konsumpcji przyczynia się do zwiększenia ilości odpadów komunalnych, bardzo zróżnicowanych pod względem składu fizycznego i chemicznego. Zróżnicowanie składu zależy głównie od wyposażenia budynków w urządzenia techniczno-sanitarne (głównie sposobu ogrzewania), rodzaju zabudowy, stopy życiowej mieszkańców i wielu innych czynników. Zróżnicowanie właściwości technologicznych odpadów z poszczególnych środowisk często może być tak znaczne, że w istotny sposób rzutuje na wybór metody ich unieszkodliwiania. Wzrastające wymogi w zakresie ochrony środowiska powodują znaczne ograniczenie terenów, na których można lokalizować składowiska odpadów, a wzrost kosztów pozyskiwania terenów pod budowę zakładów unieszkodliwiania odpadów stwarza konieczność stosowania intensywnych technologii, pozwalających na minimalizację ich ujemnego oddziaływania na środowisko naturalne.