Struktury terytorialne Polski i Ukrainy: Territorial structure of Polish and Ukrainian - Fiedorowicz, Kazimierz (Management and Administration Journal, 2021)
W pracy przedstawiono porównanie poziomu podziałów terytorialnych Polski i Ukrainy oraz porównanie zróżnicowania regionalnego występującego w obu krajach. Porównanie to przeprowadzono w ramach badań nad kompatybilnością gospodarek narodowych tych obu krajów. Prowadzono analizę porównawczą obu struktur terytorialnych dla trzech poziomów struktury, poziomu regionalnego, lokalnego i poziomu miejscowego. Stwierdzono występowanie dużych podobieństw tych struktur. Następnie porównano zróżnicowania regionalne dla wskaźników dotyczących urbanizacji, przedsiębiorczości, eksportu oraz dochodu narodowego wytworzonego i wykorzystanego. Stwierdzono, ze zróżnicowania regionalne tych wskaźników w Ukrainie są dwukrotnie większe niż w Polsce. Starano się określić przyczyny tych zróżnicowań. Pozwoliło to na postawienie próby syntetycznej oceny zróżnicowania struktury terytorialnej obu krajów. Wynika z niej, że struktury terytorialne w obu krajach w zakresie oceny jakościowej są podobne, a w zakresie oceny ilościowej różnią się między sobą. Dla podstawowego miernika, jakim jest PKB wytworzony/1 mieszkańca, skrajne różnice regionalne w obu krajach wynoszą jak 10 (województwo mazowieckie) do 1 (obwód czerniejowicki).