Równoważenie budżetu państwa: Balancing the state budget - Fiedorowicz, Kazimierz (Management and Administration Journal, 2021)
Jednym z głównych obecnych priorytetów w polityce gospodarczej państwa jest uzyskanie równowagi w finansach publicznych. Jest to dążenie do obniżenia deficytu w budżecie państwa do poziomu 1% PKB w 2015 r. oraz zahamowanie wzrostu długu publicznego na poziomie 800 mld zł. Towarzyszy temu wysoka niepewność, dotycząca przyszłego wzrostu gospodarczego. Utrudnia to uzyskanie pożądanej równowagi budżetu. Uzyskiwaniu równowagi w budżecie sprzyjać będzie wdrażanie szeregu działań. Są to działania, których wdrożenie zwiększyłoby dochody do budżetu państwa i zmniejszyłoby wydatki z budżetu. Są to działania aktywizujące, ujednolicające, wydłużające i standaryzujące prowadzenie działalności gospodarczej. Wdrażanie działań równoważących budżet jest uwarunkowane poglądami społecznymi i reprezentujących społeczeństwo partii politycznych. Oceniono, w jakim stopniu poglądy prawicowe, centrowe i lewicowe, mogą sprzyjać wdrażaniu tych działań. Najbardziej sprzyjającymi poglądami dla wdrożeń równoważących budżet państwa, są poglądy prawicowe. Umiarkowanie im sprzyjają poglądy centrowe. Najmniej sprzyjającymi są poglądy lewicowe. Wobec braku w Polsce prawicowych partii politycznych, trudno będzie wdrożyć działania równoważące budżet. Stąd nie będzie łatwe uzyskanie w najbliższych latach zrównoważonego budżetu, ze względu na występujące uwarunkowania. Sprzyjać równoważeniu budżetu będą nasilające się zjawiska wywołujące trwały wzrost gospodarki. Są to rosnący kapitał ludzki, coraz to sprawniejsze państwo, coraz lepsze funkcjonowanie rynku oraz poprawa infrastruktury