System informacyjny w zarządzaniu współczesną organizacją: The information system in the management of a modern organization - Szaniawska, Agnieszka; Grochowska, Agnieszka (Management and Administration Journal, 2021)
Jednym z podstawowych czynników warunkujących podjęcie decyzji jest informacja. Posiadanie jej pomaga szybciej reagować na zachodzące wypadki oraz umożliwia dominowanie nad konkurencją. Systemem informacyjnym możemy nazwać wielopoziomową strukturę, która umożliwia jego użytkownikowi transformowanie określonych informacji. Efektem uzyskania tych informacji są określone decyzje. Artykuł przedstawia istotę i rolę systemu informacyjnego we współczesnych organizacjach i zarządzaniu nimi.