Wybrane problemy obrotu w prawie autorskim i prawach pokrewnych: Chosen problems of trading in copyright and related rights - Filipiuk, Mariusz (Management and Administration Journal, 2021)
Regulacje z zakresu prawa autorskiego i praw pokrewnych są w ostatnich latach przedmiotem ożywionej dyskusji związanej nie tylko z rozwojem technicznych możliwości korzystania z utworów i przedmiotów praw pokrewnych, lecz także pojawianiem się nowych zjawisk w obrocie prawami autorskimi, które należą do swego rodzaju szarej strefy prawa autorskiego. Problemy takie, jak komercjalizacja osobistych praw twórców, piractwo komputerowe czy też kwestie związane ze stosowaniem prawa konkurencji w prawie autorskim wymagają niewątpliwie szerszego rozpatrzenia. Niniejszy artykuł omawia wskazane problemy i stanowi wstęp do szerszej dyskusji związanej z przedstawioną tematyką.