Internet of Things: przeszłość – teraźniejszość – przyszłość: Internet of Things: Past − Today − Future - Senkus, Piotr; Skrzypek, Adam; Łuczak, Miłosz; Malinowski, Artur (Management and Administration Journal, 2021)
Stoimy w obliczu „nowej rewolucji", a „Internet of Things" jest jednym z najważniejszych jej czynników. Jak w każdej rewolucji mamy do czynienia ze spontanicznym i wielośrodowiskowym ruchem. Jego skuteczność wymaga jednak ujednolicenia, aby miliony przedmiotów mogły się komunikować i zrozumieć. Jednym z najbardziej spektakularnych awarii programów kosmicznych, był fakt, że urządzenie nie działa przestrzeń prawa, ponieważ niektóre czujniki zostały zaprogramowane w kontynentalne, niektóre w systemie metrycznym. Dlatego zrozumienie i wykorzystanie koncepcji „Internet of Things" może stanowić kluczowy czynnik funkcjonowania wielu organizacji.