Ocena procesu wdrażania systemów zarządzania środowiskiem na świecie: Evaluation of the implementation of environmental management systems in the world - Senkus, Piotr; Skrzypek, Adam; Łuczak, Miłosz (Management and Administration Journal, 2021)
Liczne badania potwierdzają osiągnięte korzyści z przyjęcia ISO 14001 przejawiające się uznaniem zewnętrznym i korzyściami rynkowymi. Systemy zarządzania środowiskiem są dobrym narzędziem doskonalenia organizacji, wskazują obszary, które dzięki systemowi zarządzania środowiskiem są objęte szczególną kontrolą i są przedmiotem doskonalenia i rozwoju organizacji. Wśród korzyści można również wyliczyć: poprawę komunikacji w organizacji, poprawę umiejętności, wiedzy i postaw, zwiększenie morale pracowników.