Opracowanie zespołów akt podstawowych organizacji partyjnych PZPR z terenu województwa siedleckiego. Raport z projektu badawczo-dydaktycznego - Magier, Dariusz (Szkice Podlaskie, 2025)
Artykuł prezentuje przebieg i rezultaty projektu dydaktycznego zrealizowanego w semestrze zimowym 2023/2024 w Instytucie Historii Uniwersytetu w Siedlcach w ramach zajęć „Opracowanie materiałów archiwalnych”. Projekt polegał na zespołowej pracy studentów nad opracowaniem czterech zespołów akt podstawowych organizacji partyjnych Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej, przechowywanych w Archiwum Państwowym w Siedlcach. Celem projektu było wdrożenie klasycznych i współczesnych metod opracowania akt, a zarazem kształtowanie zawodowej tożsamości przyszłych archiwistów w kontakcie ze źródłem archiwalnym o ładunku ideologicznym. Artykuł omawia zastosowane metody pracy, osiągnięte efekty uczenia się oraz znaczenie opracowanych materiałów jako narzędzia aktywizacji lokalnej pamięci historycznej. Do tekstu dołączono – w formie aneksu – przygotowane przez studentów inwentarze archiwalne zespołów uznanych za opracowane.