Skarb denarów cesarstwa rzymskiego z I i II w. n.e. znaleziony na gruntach wsi Grochówka - Bohatyrewicz, Tadeusz (Szkice Podlaskie, 2024)
Artykuł opisuje odkrycie skarbu denarów cesarstwa rzymskiego z I i II wieku  n.e. na gruntach wsi Grochówka w Polsce. Znalezisko miało miejsce we wrześniu 1887 roku, kiedy to w trakcie prac przy kopaniu rowu natrafiono na ponad 500 monet rzymskich. Miejscem znalezienia skarbu była podmokła łąka, przez którą płynął mały strumień, oddzielając grunt wsi Krzewica od gruntów wsi Grochówka. Skarb zawierał denary z czasów czterech lub pięciu cesarzy rzymskich, a także cesarzowych Faustyny i Justyny. Informacja o znalezieniu skarbu pojawiła się w prasie, i choć nie jest wiadome, kto dokładnie go znalazł, to wiadomo, że proboszcz parafii Międzyrzec, Adolf Pleszczyński, potwierdził autentyczność monet. Istnieją wersje dotyczące lokalizacji, gdzie miało miejsce znalezienie skarbu, ale z argumentów przedstawionych w dokumencie wynika, że skarb został znaleziony na gruntach wsi Grochówka i powinien być określany jako "Skarb z Grochówki".