Epizod z relacji polsko-rumuńsko-sowieckich: podpisanie przez Rumunię protokołu Litwinowa (luty 1929 r.). Parę słów o samym dokumencie oraz rezonans sprawy w prasie polskiej (na przykładzie „Kuriera Warszawskiego”) - Kruszyński, Marcin (Szkice Podlaskie, 2025)
Artykuł przedstawia epizod z dziejów relacji polsko- rumuńsko-sowieckich związany z podpisaniem przez Rumunię tzw. protokołu Litwinowa (luty 1929 r.), stanowiącego regionalny wariant paktu Brianda-Kellogga. Autor rekonstruuje kulisy dyplomatyczne wydarzenia, ukazując rolę Polski jako pośrednika pomiędzy Moskwą a Bukaresztem. W oparciu o materiały archiwalne i prasowe omówiono motywy i przebieg negocjacji, znaczenie wizyty rumuńskiego posła Karola Davili w Moskwie oraz reakcję opinii publicznej. Artykuł wskazuje, że inicjatywa podpisania protokołu miała dla Polski wymiar polityczny i propagandowy, służyła potwierdzeniu jej pokojowych intencji, wzmocnieniu sojuszu z Rumunią i utrwaleniu wizerunku Warszawy jako czynnika stabilizującego sytuację w Europie Wschodniej.