Suidae w bajce polskiej (wybrane przykłady) - Borkowski, Andrzej (Szkice Podlaskie, 2025)
Artykuł dotyczy motywu i symboliki świni w polskiej bajce ezopowej. Analiza materiału badawczego ujawniła, iż zwierzę to stanowi wieloraki punkt odniesienia dla poszczególnych autorów w kontekście opisu rzeczywistości społecznej, politycznej, a także duchowej. Badania dowodzą, że tytułowej bohaterce towarzyszą utarte od wieków skojarzenia i stereotypy, które znajdują swe odzwierciedlenie w wielu tekstach na przestrzeni dziejów.