Bibliografia Siedlec - refleksja o tym, co było i o tym, co być może - Prządka, Andrzej (Szkice Podlaskie, 2024)
Artykuł podejmuje problematykę bibliografii regionalnej i jej roli w dokumentowaniu wydawnictw dotyczących konkretnej miejscowości lub regionu. Bibliografia regionalna jest ważnym elementem systemów bibliograficznych, stanowi wizytówkę miejscowości, promującą jej osiągnięcia we wszystkich dziedzinach. Tworzenie bibliografii to niekończący się proces, ponieważ nigdy nie można stwierdzić, że znamy wszystkie publikacje na dany temat. Autor omawia historię i terminologię związaną z bibliografią lokalną, a także rozwój bibliografii regionalnych w Polsce. Podkreśla potrzebę stabilizacji i rozwoju bibliografii regionalnych oraz ustalenia jednolitego schematu układu zrębu głównego bibliografii.