AKTA BRACI CZESKICH W ZBIORACH ARCHIWUM PAŃSTWOWEGO W POZNANIU. DZIEJE – ZAWARTOŚĆ – ZNACZENIE DLA BADAŃ KOMENIOLOGICZNYCH - Szymańska, Kamila (Siedleckie Zeszyty Komeniologiczne seria Pedagogika, 2019)
Tekst omawia kolekcję dokumentów Akta Braci Czeskich znajdujących się obecnie w Archiwum Państwowym w Poznaniu z perspektywy badań komenio-logicznych. Akta te tworzone były na przestrzeni od XVI do XX wieku. Liczne z nich dotyczą Jana Amosa Komeńskiego, działalności Jednoty oraz zawierają spuściznę pi-śmienniczą, m.in. akta synodów, korespondencję, rękopis Clamores Eliae i liczne inne dokumenty.