NAUCZANIE JĘZYKÓW OBCYCH W KONCEPCJI JANA AMOSA KOMEŃSKIEGO - Pogoda-Kołodziejak, Adriana (Siedleckie Zeszyty Komeniologiczne seria Pedagogika, 2019)
Przyglądając się rozwojowi sposobów nauczania języka obcego, można śmiało powiedzieć, że podstawy tych wszystkich metod stworzył w XVII wieku Jan Amos Komeński, który wierzył w nieograniczone możliwości rozwoju człowieka, w jego wrodzone zdolności, które należy kształcić. W swoich założeniach pedagog zwracał uwagę przede wszystkim na dostosowanie materiału nauczania do wieku i możliwości ucznia oraz na zastosowanie prawidłowych form pracy oraz odpowied-nich podręczników.