Słów kilka o siedemnastowiecznym utworze Přemyšlování o dokonalosti křesťanské –pol. Rozmyślania o doskonałości chrześcijańskiej w okresie pobiałogórkimw trakcie trwania wojny trzydziestoletniej - Hampl, Lubomir (Siedleckie Zeszyty Komeniologiczne seria Pedagogika, 2024)
W niniejszym artykule zostały zaprezentowane pierwsze lata Jana Amosa Komeńskiego po przegranej bitwie na Białej Górze w 1620 roku, a także represje, jakie były stosowane wobec innowierców, którzy nie przeszli na katolicyzm w koncepcji habsburskiej. Komeński musiał się ukrywać, został odseparowany od ciężarnej żony. Tęsknota za nią spowodowała, że napisał dla niej w 1622 roku średniej wielkości traktat chrześcijańsko-filozoficzny pt. Přemyšlování o dokonalosti křesťanské, pol. Rozmyślania o doskonałości chrześcijańskiej. Pociesza i uspokaja żonę, pisząc do niej, by zawsze chętnie naśladowała Boga nawet we łzach, nie patrząc na szczęście i nieszczęście, radość i smutek, śmiech i płacz. Cała „chrześcijańska doskonałość” zależy tak naprawdę od kilku czynników, tj. głównie od działania, wykonywania i znoszenia wszelakiej woli Bożej. Komeński z głębi serca pragnie, by Bóg był naszym największym pocieszeniem, najcenniejszym skarbem i najszlachetniejszym udziałem. Artykuł ten wraz z tłumaczeniem tego dzieła (tj. z dedykacją, 12 rozdziałami, zakończeniem, modlitwą wraz z przedmową do nowego wydania) ma pod wieloma względami poszerzyć polską komeniologię.