"Wiedza", która szkodzi. Przesłanie dla współczesności płynące z Labiryntu świata i raju serca Jana Amosa Komeńskiego - Jastrzębski, Marek (Siedleckie Zeszyty Komeniologiczne seria Pedagogika, 2023)
Przedmiotem badań w niniejszym artykule jest następujący problem: W jaki sposób to, co społecznie uchodzi za wiedzę, może być wykorzystane do szerzenia dezinformacji, stanowiąc niebezpieczeństwo dla odbiorcy? Zjawisko to nazwano tutaj „wiedzą szkodliwą” i przeanalizowano w odniesieniu do Labiryntu świata i raju serca Jana Amosa Komeńskiego. Celem badań jest egzegeza owego dzieła pod kątem zastosowania jej do diagnozy problemów świata współczesnego.