Komeński oraz literatura i kultura baroku wobec zjawiska starości w kontekście badań interdyscyplinarnych - Borkowski, Andrzej (Siedleckie Zeszyty Komeniologiczne seria Pedagogika, 2019)
Artykuł jest poświęcony problemowi starości w dziełach Jana Amosa Komeńskie-go w kontekście literatury i kultury barokowej. Obiektem badań stały się dzieła: Labirynt świata i raj serca, Jedyne konieczne, Pampaedia, Wielka dydaktyka. Refleksja Jana Amosa na temat staro-ści ma swoje źródła biblijne, jak też wyrasta z dociekań i opinii grecko-rzymskich myślicieli. Dla Komeńskiego wysnuty z tradycji obraz starości jest wciąż żywy i aktualny.