Značaj Jan Amosa Komenskog za razvoj metodologije pedagogije - Maksimović, Jelena; Osmanović, Jelena; Milanović, Aleksandra (Siedleckie Zeszyty Komeniologiczne seria Pedagogika, 2019)
Kao najznačajniji mislilac i istorijska ličnost iz oblasti pedagogije, rad Jana Amosa Komenskog neretko je bio i ostao predmet proučavanja i istraživanja. Ostavio je pregršt korisnih ideja, misli, saveta i uputstava na kojima današnji pedagozi, istraživači i praktičari temelje svoj rad. U radu smo dali kratak osvrt na život i stvaralaštvo Jana Amosa Komenskog i potvrdili sponu između njegovih stavova i težnji sa nastankom i razvojem metodologije pedagogije. Cilj rada zapravo je ukazivanje na značaj pomenutog reformatora i vizionara za sveukupan razvoj pedagogije kao nauke, naročito metodologije pedagogije kao pedagoške discipline bez koje pedagogija ne bi mogla nositi titulu nauke. Zadatke smo formulisali na sledeći način: 1. Analizirati život i rad Jana Amosa Komenskog. 2. Analizirati dela Jana Amosa Komenskog kao najpouzdanijih svedoka njegovih reformatorksih misli i ideja. 3. Proučiti stavove Jana Amosa Komenskog o pedagogiji, didaktici i metodologiji pedagogije. 4. Ukazati na usklađenost metodologije pedagogije i obrazovnih principa. Za potrebe rada koriščena je metoda teorijske analize i istorijska metoda sa tehnikom analize sadržaja a sve zarad analize i prikupljanja već postojećih zapisa i dokumenata. Nastojali smo predstaviti misli, ideje i stavove koje je Komenski izlagao u svojim delima i kojima je utemeljio svoja obrazovna polazišta. Abstract The works of John Amos Comenius, as the most prominent thinker in didactics, have often been the focus of researchers in the field. His legacy is a wealth of practical ideas, theories, suggestions, and guidelines, used by today’s pedagogy experts, researchers, and practitioners. This paper will briefly review Comenius’ life and work to determine the influences his attitudes and beliefs had on the development of the didactic methodology. Furthermore, our aim is to emphasize the significance of the Comenius’ contribution to the overall development of didactics as a scientific discipline and its methodology. The specific tasks the paper will perform are as follows: 1. to analyse the life and work of John Amos Comenius; 2. to analyse the works of John Amos Comenius as the most reliable witness to his reformatory ideas; 3. to map his attitudes on pedagogics, pedagogy, and didactic methodology; 4. to indicate the alignment between the didactic methodology and the educational principles. For the purposes of this study, historical analysis and the content analysis of the historical method were used to collect and analyse the data and present the ideas and attitudes expressed in the works of Comenius that form the basis for his educational principles.