Jan Amos Komeński i Ukraina (próba podsumowania badań oraz bibliografia) - Mnich, Roman (Siedleckie Zeszyty Komeniologiczne seria Pedagogika, 2024)
Celem artykułu jest przedstawienie najważniejszych aspektów tematu „Jan Amos Komeński versus Ukraina” na przestrzeni czterech wieków: od czasów Bogdana Chmielnickiego do początku wojny rosyjsko-ukraińskiej w roku 2022. W takim kontekście historycznym zostały uwzględnione współczesne dyskursy naukowe, bezpośrednio związane z problemem stosunku Komeńskiego do kozaków zaporoskich oraz ukraińskiej recepcji tekstów i idei wielkiego czeskiego teologa i pedagoga. Drugą część artykułu stanowi bibliografia niezbędnych dla badaczy najważniejszych pozycji podzielona na pięć części: 1) pozycje źródłowe, 2) podstawowe badania ogólne, dotyczące tematu, 3) tłumaczenia tekstów Komeńskiego na język ukraiński, 4) monografie autorów ukraińskich dotyczące życia i twórczości Komeńskiego, 5) wykaz najważniejszych pozycji w czasopismach oraz pracach zbiorowych.