Jan Amos Komeński w nowoczesnej pedagogice. Badania – konteksty, interpretacje i perspektywy polskiej komeniologii - Dobrowolska, Barbara (Siedleckie Zeszyty Komeniologiczne seria Pedagogika, 2024)
Artykuł stanowi analizę zagadnień związanych z rozwojem komeniologii w naukach społecznych i humanistycznych, ze szczególnym uwzględnieniem pedagogiki jako dyscypliny. Zawiera krótki rys historyczny obejmujący badania nad życiem i twórczością Jana Amosa Komeńskiego. Dotyczy badań nie tylko z zakresu pedagogiki, ale także innych nauk humanistycznych (filozofia, językoznawstwo). Zawiera również wątki interdyscyplinarnego dyskursu naukowego w kształtowaniu się komeniologii i jej rozwoju. W artykule wskazano polskich pedagogów związanych z komeniologią, m.in. prof. Barbarę Sitarską, badaczkę Komeńskiego, twórczynię i redaktorkę „Siedleckich Zeszytów Komeniologicznych”. Tekst kończy się refleksją nad komeniologią i jej dalszymi perspektywami.