Jan Amos Komeński i jego wkład w rozwój edukacji włączającej - Matysiuk, Renata (Siedleckie Zeszyty Komeniologiczne seria Pedagogika, 2024)
Jan Amos Komeński wychodził z założenia, że wszystkie dzieci (także te z różnymi potrzebami, deficytami i niepełnosprawnościami) mogą i mają prawo uczyć się w szkołach ogólnodostępnych, najbliższych miejsca zamieszkania. Skupiał zainteresowanie na tym, jak efektywnie uczyć i jak zapewnić dzieciom poczucie przynależności do społeczności szkolnej. W artykule przybliżono w tym zakresie poglądy pedagoga na to zagadnienie i ich wpływ na kształtowanie się regulacji prawnych, zarówno międzynarodowych, jak i krajowych włączających do społeczności osoby z różnego rodzaju potrzebami, jak też na współczesne kształtowanie się idei edukacji włączającej.