Edukacja dziewcząt w Lesznie do końca XVIII wieku - Szymańska, Kamila (Siedleckie Zeszyty Komeniologiczne seria Pedagogika, 2025)
Artykuł podejmuje próbę przedstawienia problemu dostępu dziewcząt do edukacji w Lesznie do końca XVIII wieku. Zagadnienie opisano, opierając się na skąpych źródłach, jakie z tego okresu zachowały się do dziejów szkół oraz pośrednio – na podstawie życiorysów kobiet i danych dotyczących posiadanych przez kobiety książek. Wykazano, że od 1638 roku dziewczęta luterańskie miały możliwość uczęszczania do szkół nauczających na elementarnym poziomie; były to głównie tak zwane szkoły pokątne (Winkelschulen). Wyróżniono dwie wykształcone kobiety: poetkę Annę Memoratę i wizjonerkę Krystynę Poniatowską, które zdecydowanie wyrastały ponad ówczesne standardy.