Zagadnienie zdrowia i choroby w Labiryncie świata i raju serca Jana Amosa Komeńskiego (Siedleckie Zeszyty Komeniologiczne seria Pedagogika, 2023)
Przedmiotem badań w niniejszym artykule jest funkcja oraz znaczenie zagadnienia zdrowia oraz choroby w dyskursie literackim i filozoficzno-religijnym Jana Amosa Komeńskiego. Badania wykazują, iż myślowy fundament Labiryntu świata oparty jest na dialektyce zdrowia i choroby, która staje się dla autora ekwiwalentem dobra i zła, prawdy i fałszu, wieczności i doczesności, doskonałości duchowej i marności. Zawiniona fizyczna degradacja człowieka jest w dziele Komeńskiego nie tylko źródłem cierpienia doczesnego, ale przekreśla szanse na zyskanie doskonałości duchowej, a w konsekwencji uniemożliwia zbliżenie się do samego Boga.