Zarządzanie wiedzą w korporacji – koncepcje i podejścia - Florek, Jacek; Klimasara , Edward (Studia Informatica. System and information technology, 2004)
O przewadze współczesnego przedsiębiorstwa nie decydują już zasoby materialne, ale przede wszystkim czynniki związane z właściwym wykorzystaniem wiedzy korporacji. Dlatego istotnym problemem, przed którym dziś staje organizacja, jest umiejętność zdobywania, systematyzowania, gromadzenia, dystrybucji i korzystania z tych niematerialnych zasobów. W artykule przedstawiono wybrane problemy dotyczące zarządzania wiedzą z uwzględnieniem różnych koncepcji i podejść stosowanych w tym obszarze. Ponadto zwrócono uwagę na aspekt operacyjny i strategiczny zarządzania wiedzą szczególnym uwzględnieniem roli zadań organizacji realizujących strategię kodującą i personalizowaną.