Rekomendacja dokumentów w oparciu o zmodyfikowaną miarę Page Rank - Kłopotek, Mieczysław; Osipowicz, Joanna (Studia Informatica. System and information technology, 2004)
W niniejszej pracy przedstawiono system wyszukiwarki internetowej z interfejsem w postaci mapowej graficznej reprezentacji grup dokumentów tekstowych. W przeglądaniu wyników zapytań do wyszukiwarki użytkownik jest wspomagany przez inteligentny system nawigacyjny. Przeprowadzono badania skuteczności nawigacji opartej na konwencjonalnym PageRank, QD-PageRank, PHITS, PLSA oraz kombinacji tych ostatnich.