Specyfikacja i symulacja protokołu komunikacyjnego RIP - Penczek, Wojciech; Obuchowicz, M. (Studia Informatica. System and information technology, 2004)
W pracy opisano specyfikację (w języku Estelle), a następnie symulację protokołu komunikacyjnego Routing Information Protocol (RIP). Zarówno konstrukcję specyfikacji, jak i jej weryfikację przeprowadzono za pomocą narzędzi Estelle Development Toolset. Wskazano główne kroki w tworzeniu specyfikacji oraz naszkicowano techniki symulacyjne użyte do jej weryfikacji. Symulacja pozwoliła na stwierdzenie braku występowania błędów dynamicznych specyfikacji. Ponadto wykazano podstawowe własności protokołu dla zapewnienia poprawności problemu trasowania w systemach sieci komputerowej, jak brak występowania pętli w trasowaniu, niezawodność oparta na zasadzie „k spośród n”, odporność na awarie bram czy też poprawne działanie algorytmu wektor-odległość.