Specyfika przystosowania społecznego uczniów zdolnych - Anisimova, Oksana (Student Niepełnosprawny. Szkice i Rozprawy, 2019)
W artykule omówiono aspekty teoretyczne i dowody empiryczne dotyczące adaptacji społecznej uzdolnionych uczniów. Autorka opisuje wskaźniki rozwoju psychicznego uczniów zdolnych oraz ich poziom adaptacji społecznej, także w zależności od płci.