Wpływ metody harcerskiej na funkcjonowanie społeczne dzieci niepełnosprawnych - Cieciera, Ewelina (Student Niepełnosprawny. Szkice i Rozprawy, 2019)
Wszechstronna metoda harcerska pozwala na kompleksowe wychowywanie młodego człowieka, uczy współpracy w grupie, tolerancji, akceptacji, a także radzenia sobie w trudnych sytuacjach. Celem badań była ocena skuteczności metody harcerskiej w społecznym funkcjonowaniu dzieci niepełnosprawnych w Zespole Szkół Specjalnych im. Jana Pawła II w Sokołowie Podlaskim.