Nauczanie statystyki niewidomego studenta kierunku psychologia - Szubielska, Magdalena (Student Niepełnosprawny. Szkice i Rozprawy, 2019)
Celem artykułu jest podzielenie się doświadczeniami z nauczania statystyk niewidomej studentki Instytutu Psychologii Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II. Omówiono trzy warunki, które należy spełnić, aby odnieść sukces dydaktyczny. Warunki te to: indywidualne nauczanie ucznia, adaptacja materiałów dydaktycznych i dostępność specjalnego oprogramowania, które umożliwia studentowi, który nie widzi, dostęp do pakietu statystycznego o nazwie SPSS. Wypracowane przez nas rozwiązania mogą być wykorzystane zarówno w nauczaniu studentów psychologii, jak i studentów innych kierunków, którzy mają niepełnosprawność wzroku. Ograniczenie w uogólnianiu wniosków wiąże się z faktem, że było to studium przypadku i że w populacji osób niewidomych mogą występować indywidualne różnice w zdolnościach matematycznych i logicznego myślenia.