Samowykluczenie jako zagrożenie dla inkluzji - Pospiszyl, Irena (Student Niepełnosprawny. Szkice i Rozprawy, 2019)
Artykuł koncentruje się na poczuciu osamotnienia i samotności człowieka we współczesnym świecie. Autorka podejmuje problematykę relacji międzyludzkich oraz wskazuje na ich niekompletność. Osamotnienie, czyli całkowite przeciwieństwo inkluzji, może być konsekwencją wykluczenia lub samowykluczenia.