Zagrożenia inkluzji społecznej dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi w Bułgarii - Rangelova, Emilia (Student Niepełnosprawny. Szkice i Rozprawy, 2019)
W artykule przedstawiono szereg zagadnień, dotyczących zagrożeń inkluzji społecznej dzieci ze SPE, związanych z zamykaniem szkół specjalnych. Zagrożenia związane z włączeniem wszystkich dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi do szkoły masowej wynikają z: nieprzygotowania nauczyciela szkoły masowej do pracy z dziećmi ze SPE, brakiem wystarczającej liczby nauczycieli, którzy są przygotowani do takiej pracy, ogólnym problemem tolerancji i postrzegania dzieci ze SPE.